2015-12-04 19:22:54• hírek • Kocsis Zoltán

Csőből készült furulyától az Kodály Zoltán-díjig

„A szatmári népzenének a színpadon a helye! De nem csak a színpadon, hanem a nagyvilágban is! Ez pedig nem utolsó sorban Fejér Kálmánnak is köszönhető!" nyitotta meg péntek délután a Dinu Lipatti Filharmónia előadótermében Bertók Béla azt az estet, amellyel Fejér Kálmán zenetanárt, népdalgyűjtőt, karnagyot, zeneszerzőt köszöntötték.

Fejér Kálmán ugyanis hamarosan nyolcvanadik születésnapját ünnepelheti. A Kézdivásárhely melletti Futásfalván látta meg a napvilágot és a közeli városban végezte tanulmányait. A zene családi hagyomány volt náluk, hisz „az egész család zenélt. Az első hangszerem egy darab csőből készült furulya volt, amit nagyapám készített számomra", emlékezett vissza gyerekkorára.

„Nagy Lajos hegedűtanár csábított Szatmárra. Azt mondta, itt van zeneiskola, filharmónia és még a magyar tévé adásait is lehet fogni", elevenítette fel annak történetét, a Hargita bércei közül miként került a szatmári síkra.

Fejér Kálmán 2008-ig oktatott a művészeti iskolában. Közben volt kórustag, karnagy, szerzett kórusműveket és dolgozott zenei irányítóként az Északi Színház Harag György Társulatában. Mindenekelőtt azonban gyűjtötte a szatmári népdalokat. „Egyedül nem lett volna hozzá bátorságom. Zolcsák Miklós, aki a pusztadaróci és  a szamosdarai iskolát is vezette, akkor magnetofonra gyűjtötte a népdalokat és ő kért meg, hogy írjam le azokat. Aztán gyűjtöttem többek között Bura Lászlóval, Petkes Józseffel". Egyedül egy kötetet adott ki gyűjtéseiből, közösen viszont többet is. Többek között egy olyan kötetet is, amelyben Szatmár vármegye népdalait gyűjtötték össze. „A népdalok tanúsága szerint Szatmár csak egy van", mondja elcsukló hangon.

Munkásságát számtalan díjjal tüntették már ki. Kapott többek között Ezüstgyopár-díjat, Indentitas-díjat vagy Budapesten Kodály Zoltán díjat is.

Apró elismerést Kereskényi Gábortól is átvehetett pénteken, a Szatmárnémeti RMDSZ elnöke a maga és a szervezet nevében köszönte meg Kálmán bácsinak, hogy Szatmárt választotta. Egy oklevél mellett egy Rákóczi Ferenc emlékplakettet is átadott a parlamenti képviselő, mondván: „a szabadságharcos fejedelem ezer szállal kötődik Szatmárhoz, mi pedig szabadabbak lettünk Kálmán bácsi népdalaival".

A mintegy másfél órás műsor során énekelt a Bartók Béla Hagyományőrző Egyesület Kórusa, a református Lelkészkórus (vezényelt Higyed Gyöngyi), a Székesegyház Kórusa (vezényelt Varga Péter), csángó és bukovinai székely népdalokat énekelt a Marosvásárhelyi Nagy István Ifjúsági Vegyeskórus. Felléptek továbbá az Aurel Popp Művészeti Iskola diákjai, hegedült Pap Fejér Boglár és Pap Fejér Áron, zongorázott Mészáros Gergely, elkápráztatta a közönséget Besenyődi Judit (Balcescu-Petőfi Általános Iskola), Miklovits Anna (Kölcsey Ferenc Főgimnázium) és Laczkó Ferenc.

A fináléban aztán az egyesített kórus Hencz József vezényletével Páskándi Géza költő három, Fejér Kálmán által megzenésített költeményét énekelte el, a „Boldog nyarak Szatmárban" felemelő zárómozzanata volt egy remek estének.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: